Markalar ve işletmeler için 20 adet Instagram yönetimi aracı + Bonuslar da var!
Instagram yönetimi araçları arayıp duruyor olmalısınız öyle değil mi? Ben de arıyordum bir zamanlar. Bildiklerimi, daha doğrusu en önemlilerini de sizlerle paylaşayım istedim. Mobil ve sosyal medyada pazarlamanın en önemli unsurlarından birisi Instagram (instegræm diye okuyoruz gençler, dikkat buna!). Instagram için web servisi yani API’la (yazılım arabiriyimiyle) bağlanarak hazırlanacak uygulamalar da kısıtlı. Yazılımcılar bilir, çünkü Instagram engelliyor özellikle hatta yetki vermiyor demek daha doğru olur. Masaüstünden, bu yüzden Instagram’ı yönetmek çok zor. Kesinlikle bizi bireysele benzeyen bir kurumsal hesap açmaya ve elimize sırf bu iş için veya her bir markaya özel telefon/tablet veriyor. Bu da maliyet tabi ki… Ama bu kadar katı düşünmeye gerek yok. Her işte olduğu gibi, Instagram için de bulunmuş kolay yollar var. Bu kadar maliyete girmeden bilgisayarınıza Andyroid kurun. Bu bir Android tablet emülatörü. Yani bilgisayarınızda bir tablet olacak. Instagram ve Google Drive kurun. Bilgisayardan Instagram’ı yönetebileceksiniz. Hem de 5 taneden fazla hesabı yönetebileceksiniz. İpucunu geçtikten sonra instagram yönetimi araçlarına geçelim.
Instagram yönetimindeki kolay yollar; sosyal alışveriş için uygulamalar, görselleştirme ve çerçeve içine alma uygulamaları, kolaj ve video oluşturma uygulamaları, başkasının güzel içeriklerini ödün çalma! uygulaması (kaynağını verirseniz ödünç alırsınız ama!), Metinlerle bezeyebileceğimiz görselleri oluşturma uygulaması, kampanyalar için, yönetim için, bileşenler için uygulamalar, sosyal medya izleme uygulamaları, içerik zamanlama uygulamaları, ilginç videolar oluşturabileceğimiz uygulamalar, gibi yollar mevcut.
Instagram şu an için masaüstünden fotoğraf paylaşımına izin vermiyor belirtelim tekrar. HootSuite, Later, Buffer gibi sosyal medya yönetimi uygulamaları, yetkili olduklarından böyle bir hizmeti veriyor ayrıca. Şimdi araçlarımızı tanıyalım:
Sizin için derlediğimiz Instagram yönetimi araçları ve bonuslarımız!
Önden bir not: Bu yazı ilk defa 01.02.2016 tarihinde hazırlandı. 07.05.2019 tarihinde de Canva’dan Demet Aksu Hanımın katkıları ve ricasıyla da güncellenmiştir. Aşağıda göreceğiniz içerikler 2019 itibariyle güncellenen instagram yönetimi araçlarını içerir. Makalenin başlığı ve URL’i değişmedi. Ama yazımızda benim ve Canva’dan Demet Hanım’ın da eklemeleriyle ve derlemesiyle 20’den fazla instagram yönetimi aracı bulabileceksiniz!
Markalar ve işletmeler için Instagram yönetimi araçları
Instagram, markasını tanıtmak ya da kendi profilini geliştirmek isteyenler için oldukça büyük bir dünya. Yapılacak paylaşımları dikkat çekici hale getirmek için başvurabileceğiniz yüzlerce alternatif var. İçerinden en popüler olanları ve kullanıcılar tarafından beğenilenleri bir araya getirdik.
Fotoğraf Düzenleme
Canva: Canva sadece fotoğraflarınızı düzenlemeyeceğiniz aynı zamanda filtre ekleyerek zenginleştirebileceğiniz ya da hazır şablonlar sayesinde fotoğraflarınızı kırpmadan yayınlayabileceğiniz bir uygulama. Ayrıca Google Play 2019 En İyi Yaratıcılık ve Beceri Ödülü’nün sahibi.
Hasan’dan not: Yukarıda, yazının başında gördüğünüz mavi arkaplanlı, instagram profilimin gözüktüğü blog bant görselini Canva’yla hazırladım.
Pixlr X: Pixlr ailesinin yeni üyesi Pixlr X fotoğraf düzenlemeyi kolaylaştırılmak için geliştirilmiş oldukça başarılı bir uygulama. Görselleri Dropbox’ın içinden düzenlemeye imkan vererek aynı dosyalar üzerinde çalışan ekiplerin verimliliğini de arttırmayı hedefliyor.
Snapseed: Snapseed Google’ın en başarılı uygulamalarından biri. Kırpma, poz, ışık gibi ayrıntılar için profesyonel çözüm arayanlar için doğru tercih olan Snapseed’e sadece mobil marketlerden erişilebiliniyor.
Afterlight 2: Afterlight yenilikçi filtreleri ve çarpıcı örnekleriyle adından oldukça söz ettirmişti. Afterlight 2 en az ilk versiyonu kadar iddialı ve kapsamlı. Kendi filtrelerinizi de yaratabildiğiniz uygulamanın Türkçe dil desteğinin olması Türk kullanıcıları arasında da oldukça popüler olduğunu gösteriyor.
Quickshot: Kullanıcılarının gökyüzü rengini basitçe değiştirebilmeleri, profesyonel filtrele setlerinin hızlıca uygulanabilmesi ve farklı efektleriyle adından söz ettiren bir diğer uygulama da Quickshot. Uygulamanın ücretsiz sunduğu özellikler bile yeterli ve etkileyiciyken puan toplayarak filtre edinmek oldukça eğlenceli.
PicsArt: PicsArt çeşitli ve yaratıcı kolajlarını, gençlere yönelik eğlenceli etiketlerle süsleyerek vazgeçilmez bir uygulama olma yolunda ilerliyor. Renkli ve dikkat çeken görseller yaratmak isteyenler PicsArt’ı rahatlıkla tercih edebilir.
VSCO: Bir diğer klasik olma adayı da VSCO. Kullanıcıların kendi filtre setlerini paylaştıkları hatta bunu bir pazara dönüştüren uygulama, sosyal medya paylaşımları için oldukça ilham verici örnekler barındırıyor. Hem yeni başlayanlar hem de daha profesyonel bir hesaba kavuşmak isteyenler için Vsco bir baş ucu uygulaması.
Fotor: Fotor sadece fotoğrafları düzenlemeye değil tıpkı VSCO gibi kendi topluluğunu oluşturmaya ve kullanıcılarına değer vermeye çalışan bir uygulama. Kullanıcıların yaratıcı düzenlemelerini teşvik etmek için çeşitli yarışmalar da düzenleyen uygulama, görsellerinizin satışını yapmanıza bile olanak tanıyor.
Prisma: Birkaç saniyede fotoğraflarınızı yağlıboya tablolara çeviren Prisma, son yılların en popüler uygulamalarından birisi. Aynı filtreleri videoya da uygulamanıza izin veren Prisma, dikkat çekici teknolojisiyle instagram hesabınızı hareketlendirmek için iyi bir seçenek olabilir.
Facetune: Facetune yüz ve cilt düzenleme özellikleriyle selfi paylaşmayı tercih eden kullanıcılar arasında oldukça tercih edilen bir uygulama.
Unfold: Unfold, Instagram Hikayeler için pratik tasarımlar yapılmasını sağlayarak diğer fotoğraf düzenleme uygulamalarından ayrılıyor.
Adobe Spark: Spark hem fotoğraf düzenleme hem de diğer dijital mecralar için görsel oluşturma uygulaması. Canva’ya olan benzerliğiyle öne çıkan Spark, görsellerini kesmeden hikayeler bölümünde yayınlamak isteyenler için alternatif sunuyor.
Pictochart: Basit bir infografik hazırlama aracı olan Pictochart, farklı içerik çeşitleriyle sosyal medya içeriklerini zenginleştirmek için önemli bir uygulama.
Giphy: Hareketli paylaşım sevenler için alternatif sayılabilecek bir uygulama olan Giphy, kütüphanesinde bulunan binlerce gifin arasından beğendiklerinizi video olarak instagram hesabınızdan paylaşmanızı sağlıyor.
Lumen: Fotoğraflarızın üzerine hareketli etiketler koyarak eğlenceli mini klipler hazırlayabilir ve video formatıyla sosyal medya hesaplarınızdan yayınlayabilirsiniz.
Enlight Pixaloop: Bir diğer fotoğrafları canlandırma uygulamasıysa Enlight Pixaloop. Fotoğraftaki belirli alanların hareket ediyor gibi gözükmesini sağlayan Pixaloop, sosyal medyada görüp merak ettiğiniz sadece denizin veya bulutların hareket ettiği fotoğrafları yapmanızı sağlayan uygulama.
Video Düzenleme
Imovie: IOS işletim sistemiyle hazır olarak cep telefonlarınızla gelen Apple’ın video düzenleme uygulaması imovie başlangıç düzeyinde, basit ve kullanımı rahat bir video düzenleme uygulaması.
Filmic Pro: Çekim yapılırken odağı ve ışığı kilitleme özelliğiyle hem daha profesyonel görüntü kaydı oluşturulmasını sağlayan hem de program içi seçenekleriyle video düzenlemesine imkan veren Filmic Pro, ücretli olmasına rağmen yapılan harcamanın hakkını verecek bir uygulama.
Adobe Premiere Clip: Özellikle bloggerların çok sevdiği bir başka Adobe uygulaması Premiere Clip, kolay düzenleme, hızlı paylaşma ve zengin medya kütüphanesiyle ön plana çıkıyor.
Yönetim
Buffer: En popüler programlardan biri olan Buffer, sadece Instagram değil, diğer sosyal medya paylaşımlarınızı izlemenizi, yönetmenizi ve analiz etmenizi sağlayan güvenilir ve yararlı bir uygulama.
Later: Instagram paylaşımlarınızı zamanlamanızı ve takip etmenizi sağlayan uygulama kullanım kolaylığıyla yeni başlayanlar için oldukça tercih edilen bir uygulama.
Ingramer: Hastag trendlerini takip etmenizi sağlayan ingramer aynı zamanda mesajlarınızı ve gönderilerinizi de yönetmenizi sağlıyor.
Iconosquare: Ücretli olmasına rağmen web sitesinde ücretsiz araçlar paylaşan Iconosquare’in özellikleri bakmaya değer.
Repost: Beğendiğiniz görselleri ve videoları, sahibine de hakkını vererek, yani #repost etiketi ve sahibinden de bahsederek hesabınızdan paylaşmanızı sağlıyor. Başkasının içeriğini alıntılayarak yeniden paylaşabiliyorsunuz. Bu özellik henüz instagram’da olmadığından içerik üretmek yerine yeniden paylaşım yapmanız için bir avantaj sağlayacaktır Repost App.
Yazıda sunmuş olduğumuz 25 uygulamaya ek olarak, yeni ve test etmiş olduğumuz uygulamaları, bu yazıyı belirli aralıklarla güncelleyerek sunmaya devam edeceğim. Instagram yönetimiyle ilgili sorularınızı da yorumlarda sorabilirsiniz!
Güzel günlerde güzel yazılarla görüşmek dileğiyle! Ayrıca yazımızı geliştirmemizi sağlayacak; beğeni, yorum, paylaşım, tartışmaları da bekliyoruz! Teşekkürler!